Att simma och springa är i sig inga nyuppfunna motionsformer utan snarare tvärtom. Man har sprungit och simmat väldigt, väldigt, väldigt länge. Löpning och simning är två anrika sporter som har använts som kraftmätning i generationer. Men att göra det i kombination som en företeelse i naturen får nog ändå klassas som relativt nytt.

Det mytomspunna vadet på Utö Värdshus mellan fyra galningar där sisten till Sandhamn skulle betala krognotan har väl inte gått någon swimrunner förbi. Det är trots allt historien som många ser som födelsen av sporten swimrun, även om ingen såklart visste det där och då. Det tog 28h att ta sig sträckan när man gjorde den för första gången. Multisportarrangörerna och utövarna, Mats Andersson och Michael Lemmel fick höra talas om det galna vadet efter att det genomförts. Mats och Michael som vid den tidpunkten precis hade arrangerat VM i Multisport visste nog inte heller vad de höll på att dra igång när de 2006 för första gången arrangerade ÖTILLÖ. 7,5 mil brutal konditionsutmaning i Stockholms skärgård. Uppenbarligen såg de något, men kanske inte födelsen av en ny sport och en tävling som några år senare hade skaffat sig VM-status och klassats som en utav världens tuffaste konditionstävlingar… Jackpott, eller?

Sporten Swimrun var född, men det har varit allt annat än en rak väg mot vad swimrun är idag. Här kommer en tillbakablick på vad swimrun i allmänhet och ÖTILLÖ i synnerhet var och vad det är idag.  

Jonas Colting med partner.

2006 – 2007
Runt 10 lag stod 2006 på startlinjen i något som ingen riktigt visste var det var. Var det triathlon utan cykling? Var det Aquathlon? Var det multisport? Egentligen ingetdera, swimrun fanns inte än. Alla lag var tvungna att bära flytväst, fenor och diverse annan rimlig och orimlig utrustning. Snabbast från start till mål i ÖTILLÖ 2006 var Petri Forsman och Ville Niemelä som gjorde banan på ungefär 14 timmar och 30 minuter. Men man simmade inte en meter utan paddlade på luftmadrasser som man bar med sig från start till mål. 2007 kördes banan tvärtom jämfört med föregående år. Man startade alltså på Utö och skulle ta sig till Sandhamn. Men det blev både första och sista gången. Att avsluta den brutala utmaningen med banans längsta simning tog mer än kål på deltagarna och endast ett fåtal av de startande lagen tog sig i mål. Året bjöd också på många regler kring utrustning, Jonas Colting med partner Pasi Salonen som deltog i tävlingen bar med sig en ryggsäck med utrustning som man drog bakom sig på en minisurfbräda vid simningarna, innovativt men gissningsvis jävligt jobbigt. Vann gjorde Ted Ås och Martin Flinta på drygt 13 timmar.

2008 – 2010
2008 var året då regler kring obligatorisk flytväst, fenor och annan utrustning slopades och reglerna i stort sett blev som de är idag på ÖTILLÖ. Det du startar loppet i ska också vara med över mållinjen, du väljer själv vilken utrustning du använder. Antal lag ”exploderade” från ungefär 10 stycken till runt 25 stycken. Man tog också beslutet att köra banan åt ”rätt” håll igen, nämligen med start i Sandhamn och mål på Utö. Nytt för året var också att löpningen på Ornö ersattes med cykling, arrangören tillhandahöll klassiska gamla damcyklar och liknande till samtliga lag att trampa på de två milen på Ornö. Ett spännande inslag både för deltagare och publik får man anta. Det började också gå aningen snabbare längst fram, vann tävlingen gjorde Jonas Colting och Pasi Salonen på 10 timmar och 14 minuter. Årgången 2009 var 2008 lik. Det var inga större förändringar i varken utrustning, regler eller banan. 2010 var arrangören redo att renodla tävlingen och man skrotade cyklar på Ornö och lät deltagarna ta sig för egen maskin hela vägen från start till mål, så som tävlingen är än idag. Än var dock ÖTILLÖ ensamma på marknaden och ordet swimrun var ännu inte myntat.

2011
Året då Erika Rosenbaum för första gången genomförde ÖTILLÖ och blev frälst. Hon ville sprida aktivitetsformen till fler och myntade begreppet swimrun och startade en träningsgrupp ute vid Hellasgården. Hellasgården är än idag ett alldeles speciellt tillhåll för swimrunutövare och plats för både träning och tävlingar. Alla har väl hört talas om vintertävlingen Hellas Frostbite? Men från den stunden får man säga att swimrun var en sport på riktigt, nu hade till och med tränings och tävlingsformen ett namn. Namnet och sporten snappades upp av fler och andra tävlingar började arrangeras runt om i Sverige. En utav dem var Öloppet som hade premiär sommaren 2011 i Göteborgs södra skärgård. Tävlingen lockade första året 100 lag och har sedan dess varit en av världens största tävlingar. Även Ångaloppet såg sitt ljus 2011 när tävlingsledare Nils och Theo i första hand bjöd in släkt och vänner till en annorlunda födelsedagsfest, nämligen ett swimrun. 36 lag stod på startlinjen och sedan dess har även den tävlingen vuxit explosionsartat och bjuder in till swimrun för hela familjen.

2012 ÖTILLÖ blir ”ÖTILLÖ THE SWIMRUN WORLD CHAMPIONSHIP”.
En ganska big deal får man säga. Från ett fyllevad på krogen till ett VM, den resan skojar man inte bort. Vad tävlade man i för utrustning 2012 egentligen? Personligen hade jag 2012 ingen aning om vad swimrun var eller att det ens existerade. Nej, jag levde loppan på diverse ställen i världen efter en nybliven student från gymnasiet. Inte många tankar på swimrun då inte. Men andra hade såklart kommit längre i den personliga utvecklingen än jag själv och ägnade sig åt mer hälsosamma och endrofinfyllda aktiviteter, som swimrun. Så några personliga referenser från vad man tävlade i för utrustning har jag inte, men tur att det finns bilder. Av att döma verkar det som att utrustningen hade börjat anpassas efter utövarens behov. Man tävlade såklart i våtdräkt, med fördel någon avklippt triathlondräkt. Man hade också någon form av paddlar på händerna, inte alls lika stora som vi ser idag men någon form av paddel verkar de flesta ha använt. Dolmen var dock mer sällsynt och fram för allt inte lika stor som dagens dolmar är. Det var också avsevärt mycket fler vätskebältesystem och vätskeblåsor på ryggen då än vad vi ser nu. Skönt att dem är borta, kan bara tänka mig hur jobbig simningen hade varit med en camelback på ryggen..

Från 2012 och fram till idag får man nog ändå säga att sporten swimrun har utvecklats i en rasande fart men inom rimliga ramar, eller? Sporten är i det stora hela sig lik gällande tävlingsformen, det är först från start till mål med den utrustning man själv vill bära med sig. De flesta använder våtdräkt, paddlar, dolme som grundutrustning och kompletterar med lite annat smått och gott. Tävling i par är fortfarande störst men fler och fler tävlingar erbjuder nu även singelklasser och kortare distanser för att bredda sporten.

Antal tävlingar och antal utövare har exploderat världen över. Sverige har enligt World of Swimrun blivit förbipasserat i antal tävlingar av Frankrike som nu är den största marknaden för swimrun. Inte konstigt att ÖTILLÖ 2018 valde att starta en ny world series-tävling i franska Cannes? ÖTILLÖ behåller sin VM-stämpel men utmanas ständigt av nya tävlingar, serier och tourer runt om i världen som växer sig starka med många deltagare och tunga sponsorer.  Än finns ingen gemensam intresseorganisation eller förbund för sporten och den växer just nu fritt tack vare dess utövare.

Swimrun och i synnerhet ÖTILLÖ är såklart på många sätt väldigt likt utvecklingen som triathlon och Ironman har haft sedan den tävlingen såg ljuset på Hawaii. Sporten Triathlon har organiserats under ett internationellt förbund som arrangerar VM i olika distanser med förgrening till respektive land som arrangerar nationella mästerskap och i Sverige även föreningar som bedriver verksam på gräsrotsnivå. Sporten har också fått en plats i OS. Man har helt enkelt utvecklat sporten enligt den klassiska metoden som en sport organiseras i världen. Mönstret och organisationsformen är densamma som för vilken annan sport som helst. Vid sidan om detta har Ironman levt sitt liv och utvecklats på sitt sätt. Ironman är en kommersiell organisation med tävlingar över hela världen med sitt eget VM på Hawaii som värderas oerhört högt av sportens utövare.

Vad har detta med Swimrun att göra då? Jo..

Swimrun – Från idag mot framtiden! … kommer nästa inlägg från min sida att behandla. Hur kommer sporten utvecklas? Vilken utrustning kommer användas? Hur kommer regelverket förändras? Vad kommer hända med alla tävlingar? Hur kommer sporten att växa? Kommer swimrun komma med i OS? Dessa och många andra frågor fortsätter jag resonemanget kring i nästa inlägg. Stora och många frågor jag personligen tycker är superspännande. Tycker du det också? Stay tuned!

ÖtillÖ Engadin 2018 Målgång Max Andersson Weswim
ÖTILLÖ Engadin 2018
Stäng meny