Som ett led i träningen till Nordenskiöldsloppet var jag i år anmäld både till Öppet Spår och Vasaloppet. 90 km är ett ganska bra träningspass när själva tävlingen är på 220 km. Fortfarande ofattbart långt….?

Jag åkte upp till Mora på efter lunch på lördagen, knappt fyra timmars körning från Stockholm om man kör rätt. För mig tog det lite längre tid. ? Hämtade ut nummerlappen direkt. Köpte nya glasögon på mässan då jag glömt mina hemma. Åkte sen till bästa Tina där jag skulle bo. Middagen stod på bordet. Både Tina och Cecilia hade samma dag kört Tjejvasan på kanontider. Nöjda och glada satt de och drack vin. Jag hade mitt roliga framför mig. Inte helt taggad, laddad eller redo. En vecka med lite förkylningskänning och dålig uppladdning. Hade mot mina egna principer köpt Coldzyme, trots att jag inte alls tror på produkten. Som läkare gillar jag evidens, bevis och forskning för att en produkt verkligen fungerar. För Coldzyme finns det ingen. Jag var dock desperat, ingen bra tajming att bli sjuk nu. Alla medel var tillåtna.

Vasaloppet Öppet Spår 2019 Startnummer 838

Målet var att klara loppet under sju timmar och att få ett riktigt bra träningspass. Mitt tidigare pers var 7.11 från förra året. Då var det minus 25 grader. ? I år är jag starkare och har tränat mer skidor. Min tanke var att köra lite hårdare på Öppet Spår och sen njuta under Vasaloppet, helt utan krav på tid. Lite oklart om coach hade samma plan….?

Kom i säng i hyfsad tid. Natten innan raceday bjuder sällan på bra sömn. Allt var framlagt och klart. Frukosten fixad. Energin packad. Gel från Maurten och sportdryck från Enervit, inget annat. Prognosen lovade plusgrader och jag deppade lite inombords. Hade hoppats på snabba, isiga spår och en bra tid. Valde tunna kläder och pannband. Ställde klockan på 04.15 och somnade.

Min grymma värdinna hade erbjudit sig att skjutsa mig till starten i Sälen, en resa på 2,5 timmar tur och retur från Mora. Klockan 04.30 på morgonen. Vissa människor är lite extra fantastiska. ?

Klockan ringde och jag var förvånadsvärt pigg. Lite småförkyld men kroppen kändes bra. Iväg i tid, frukost i bilen och småprat med Tina. Kom fram lite senare än planerat. Min startfålla, startled 1 öppnade kl 06. Vi var framme först 06.15. Småsprang från bilen till området och hittade en plats mitt i fållan. Ganska okej. La ut skidorna. Försökte memorera platsen och gick sedan till den långa bajamaja-kön….? Tog med mig stavarna då jag alltid är orolig att någon ska kliva på dem. 100 % karbon, trist med brutna stavar redan vid start. Toalettbesöket avklarades och sedan tillbaka till starten. Vart är skidorna?!? Efter lite hjälp hittade jag till slut min plats och började känna mig laddad. Hade ingen lust att köra någon peppig uppvärmning á la Friskis-&-Svettis. Snackade lite med killarna bredvid och fotade vilt. Stämningen är härlig och hjärtlig. Instagrammade in i det sista, vilket jag inte rekommenderar….? Plötsligt gick starten och jag stod med telefonen i handen. En handske av och inga stavar på. Klockan var INTE startad eller redo. Ska inte hända igen. Jag lovar, coach Kalle! Fick åka första biten med en stav, utan handske, samtidigt som jag desperat försökte få ner telefonen i sporttoppen. Tappade placering inför backen. Såg garanterat ut som ett fån. Tack och lov tappade jag inte handsken, jag ramlade inte och bröt ingen stav. ?

Vasaloppet Öppet Spår 2019 I starten med Elin Sterner

Väl uppe i ”mardrömsbacken” flöt det på ganska bra. Jag startade lång fram vilket märktes. Visst var det kö med det stod aldrig helt stilla. Jag nådde första kontrollen (Smågan) på en bra tid. Spåren var lite lätt isiga och ganska snabba. Solen hade ännu inte kommit upp och värmt spåren. Jag slås alltid över hur trevligt det är. Folk småpratar och är vänliga trots att det är race. Jag låg helt rätt i startled. Körde om några och blev omkörd men det var jämna åkare runtomkring. Kroppen kändes bra men skidorna saknade helt fäste. Hade noll, nada, inget fäste överhuvudtaget. Körde på mina Madshus Nanosonic med skins, samma som förra året. Brukar vara stabila men icke. Glidet var inte heller bra, blev omåkt i nedförsbackarna vilket jag inte är van vid.

Vasaloppet Öppet Spår 2019 Mot soluppgången Elin Sterner

När solen gick upp kunde jag inte hålla mig, jag var tvungen att ta upp telefonen för att fota. Så himla vackert. Kom på mig själv med att le flera gånger under loppet. Jag gillar verkligen det här. ?

Vasaloppet Öppet Spår 2019 i Spåret med soluppgång i bakgrunden Elin Sterner

Körde på, jobbade med tekniken. Har fokuserat på stakteknik under vintern. Tidigare har jag mest diagonalat. Visst går det framåt men långsamt. Jag har fått massa bra tips från proffsen David, Per och Håkon (Fysio-Outdoor). Videos på rätt teknik, själv blivit filmad samt även fått hjälp på plats när jag kört. Otroligt nyttigt. Förr eller senare släpper det. Tekniken kändes bra; upp med händerna-fram med armbågarna-luta framåt och draaaa med magen. Jag kämpade. Stakade nästan hela vägen, diagonalade eller sprang uppför backarna.

Höll mig till planen, sportdryck på varje vätskestation och en gel med drygt en timmes mellanrum. Inget annat. Kroppen var riktigt stark. Klockan visade bra kilometertider. Jag började räkna sluttider för mig själv i huvudet. Vet att jag är seg och stark på långa lopp, blir sällan trött utan kan hålla ett konstant tempo ganska länge. Om jag klarar 45 km under tre timmar har jag chans på sub 6, helt ofattbart snabbt. Kan det stämma?! Visste sedan tidigare att andra halvan av loppet är lättare och snabbare än första delen. Hoppet fanns. Hursomhelst hade jag chans på en bra tid och absolut pers bara jag höll hela vägen. Kom igen nu Elin! ? Vid skylten som visade 45 km hade jag varit ute ca 2.50. Härlig känsla men nu började spåren bli allt sämre. Solen värmde och glidet blev trögare. Snön var moddig. Jag var också lite för varm. Öppnade upp den yttersta tröjan men det hjälpte knappt. Många körde med uppdragna tröjor och byxor. Vissa var vita i ansiktet av salt och svett.

Jag kämpade på men klarade inte att hålla lika snabba kilometertider. Spåren sög alltmer. Målet var att iallafall försöka klara sub 6. På mina sista lopp har jag haft oflyt och gått i mål på fel sida, några sekunder eller minuter efter hel timme. Nu ville jag in på 5.59. Vilken magisk tid jag hade inom räckhåll. ? Kroppen fortsatte leverera trots dåliga förutsättningar, ingen smärta och inga känningar. Full av kraft. Så skönt.

Många längs vägen hejade. Flera ropade; -heja tjejen eller powerwoman, som är märket på mina tights. Som vanligt var vi ganska få tjejer. Så kul med pepp! Mötte Tinas man Örjan vid Eldris, kör-bara-kör ropade han. Nio km kvar och 40 min till sub 6. Visste att det skulle bli tajt. Gjorde mitt bästa hela vägen men gled in i mål på 6,04. En riktigt fin tid trots allt och ett pers på en timme och sju minuter, 67 minuter…inte illa. Jag är grymt nöjd även om en liten del av mig ändå inte riktigt accepterar att jag missade sub 6. Nästa gång ska jag inte fota och jag ska inte missa starten. Man vet aldrig när man behöver dessa minuter på rätt sida igen. Jag har en ny chans redan på söndag då det är Vasaloppet, annars tar jag sub 6 en annan gång. Så det så! Bra att ständigt ha nya utmaningar. Det motiverar till fortsatt träning och utveckling. Jag har massor kvar att lära.

Ni som aldrig kört Vasaloppet eller ett lopp under vasaloppsveckan. Gör det, så grymt bra. Folkfest deluxe. Ni kommer inte ångra er!

Vasaloppet Öppet Spår 2019 Målgång Elin Sterner
Stäng meny